Valóban jó alternatíva lehet a szója?

A szója igen nagy népszerűségnek örvend és elég nagy teret kapott az utóbbi években, sőt évtizedekben világszerte.

De valóban annyira nagyszerű választás az alternatív alapanyagokat keresők számára?

A glutén és állati eredetű tej-, és tejtermékek után nézzük csak meg pár szóban:

 
  • A szója beletartozik a 8 legallergénebb élelmiszer közé, így fogyasztása sokaknál heves viszketéssel, kiütéssel, gázképződéssel járhat.
  • Elnyomja a pajzsmirigy funkciókat, ezáltal pajzsmirigy alulműködést tud okozni. 
  • Elősegíti az ösztrogéndominancia kialakulását (fitoösztrogén tartalma miatt). Ez esetenként premenstruációs problémákat, endometriózist, cisztákat, miómát, meddőséget, makacs elhízást, férfiaknál prosztata problémákat okozhat.
  • Terheli a hasnyálmirigy működését (tripszingátló)
  • Elősegíti a vörösvértestek összecsomósodását (hemoglutin)
  • Gátolja az ásványi anyagok felszívódását (fitinsav)
  • Károsítja a bélfalakat (lektin)
  • Általában génkezeléssel állítják elő.

A dolgot nehezíti, hogy nagyon sok élelmiszerben megtalálható rejtett formában dúsító, sűrítő vagy adalékanyagként. Így érdemes körültekintően vásárolni és ebben az esetben is figyelni az összetevőkre.

Hivatkozások:

Natural Toxicants in Feeds, Forages, and Poisonous Plants. Interstate, Danville (Cheeke P.R, 1989)
High soy isoflavone or soy-based food intake during infancy and in adulthood is associated with an increased risk of uterine fibroids in premenopausal women: a meta-analysis. (Qin H. és mtsai, 2019)
Soja: eine widerspenstige Giftpflanze. (A. Fock, 2008)
Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic (Chavarro J.E. és mtsai, 2008)
Soy: This “Miracle Health Food” Has Been Linked to Brain Damage and Breast Cancer. (Dr. Mercola, 2010)
Effects of soybean flour on the pancreas of rats. Environmental Health Perspectives. (McGuinness E.E. és mtsai, 1984)
Trypsin inhibitors: potential concern for humans? (Roebuck B.D., 1987)
Review on Soybean Trypsin Inhibitor. (Jin B. és mtsai, 2005)
Soybean Trypsin Inhibitor. (Li D.F., 2003).
The Effect of Soybean Trypsin Inhibitor on the Generation of Oxygen Free Radical in Pancreas of Mice during Different Growth Periods. (Chummei G. és mtsai, 2014)

Oszd meg ismerőseiddel!

Facebook
LinkedIn

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj a legfrissebb hírekről, tartalmakról.

Foglalj időpontot a Myneuro Központ Praxisaiba!

Kategóriák

Népszerű tartalmak