Mi a neurofeedback?

A Neurofeedback egy olyan egyedülálló módszer, amely kondicinálja agyunk idegpályáit és ezáltal hozzájárul a kiegyensúlyozott életminőséghez és az egyéni teljesítményünk maximalizálásához.

Mik az előnyei?

Mire hat?

Felnőttek

Gyerekek

Sportolók

Managerek

Diákok

Művészek, színészek, zenészek

Miért hasznos a neurofeedback tréning?

Egy modern agyfejlesztő tanulási rendszer, amely hatékonyan növeli az idegrendszeri teljesítményt. Olyan állapotokon tud rövid idő alatt pozitív irányban változtatni, amelyre a többi tréning akár javasoltan együtt alkalmazva is több idő, befektetett energia és költségráfordítással képes.

Egy készségszintű tanulás, olyan mint a biciklizés, amelyet 20 év kihagyás után sem felejtünk el.

Egyik sajátossága, hogy a stressz tüneteinek a csökkentésében is nagyon hatékony.

Sokunk számára a stressz nagyban befolyásolja a hétköznapokat, túlzott mértéke akár fizikai tüneteket is produkál. Ez egy olyan globális problémákat okozó faktor, amely rányomja bélyegét az alvási szokásainkra, szociális kapcsolatainkra, teljesítményünkre, családi állapotunkra, sok esetben még a szülő-gyerek kapcsolatra is.

Hogy néz ki a neurofeedback tréning a gyakorlatban?

A tréning során a kliens fotelban ülve ellazultan filmet néz. Érzékelőket helyezünk a kliens fejének különböző pontjaira, és az agy által adott jeleket folyamatosan leolvassuk. Ezáltal teljes képet kapunk az agy hullámtevékenyégéről. Személyre szabott információnk lesz az adott állapotról, így közvetlen visszacsatolás eredményeképp különböző területek trenírozása is személyre szabottan alakítható ki.

Mi a neurofeedback tréning működési mechanizmusa?

Agyunkat idegi hálózatok huzalozzák, melyek felelősek a reakcióink minőségéért. Ennek a hálózatnak a fejlesztése a cél új idegi kapcsolatok létrehozásával. Az idegrendszeri hálózat annál hatékonyabb, minél jobb az információátadási képessége. Agyunk képes a megtanult dolgokat raktározni, és újra előhívni, amikor arra szükségünk van.

Knock out the burnout!

Előzd meg a kiégést! A neurofeedback nemcsak egy agyi chiptuning, hanem eredményesen veszi fel a harcot a kiégéssel. Megelőzi a kialakulását, effektíven csökkenti a stresszt, vitalizál és revitalizál a hétköznapokban. 

Gyakran ismételt kérdések

Ez egy beszélgetés a klienssel, gyermekek esetén a szülővel. Ezt megelőzi az anamnézis kérdőív kitöltése. Adott esetben elvégezzük a teljesítménymérő tesztet is. 

Az első konzultáción egy rövidebb tréninget is végzünk.

Semmilyen előkészület nem szükséges.

Felnőttek esetén kávé fogyasztása a tréning előtti 2 órában nem javasolt.

A kliens elhelyezkedik egy kényelmes fotelban, a fejére kerül egy fejhallgató, a kezébe vagy ölébe pedig egy rezgő egység egy plüssállatba burkolva. A legfontosabb feladata a képernyő nézése. 

Nem. A berendezés agyhullámokat érzékel és olvas le az elektródák segítségével, majd azokat a berendezés segítségével visszacsatolja nézhető film, hallható hang, és tapintható rezgés formájában.

Nincs korhatár, kisgyermek kortól idős korig ajánlott.

Egy blokk alkalmával 20-30 alkalom javasolt. Összetett kihívás, pl. autisztikus tünetek esetén akár 60 alkalom is végezhető.
A blokkok közt lehet pár hónap szünetet tartani, de lehet folyamatosan járni. Jó lehetőség, évente egy 3 hónapos blokk ismétlése.

Állapottól függően az első sikerek 5-10 alkalom után már jelentkezhetnek, és általában 15-20 alkalom után válik az eredmény tartóssá. 

Az eredmény tartós. 

A neurofeedback egy közérzetjavító tréning, amely a tapasztalatok szerint a testileg és pszichikailag tapsztalható tünetek esetén is az idegrendszeri teljesítmény javulásához vezet, úgy, hogy a közérzet javulása mellett a kellemetlen tünetek csökkentése is tapasztalható.

A klinikai tapasztalatok szerint ADHD esetén a kliensek 90%-ánál tartós javulás érhető el. Az autizmus spektrum zavar tüneteinek az enyhítésében is jó eredményeket sikerült elérni. A viselkedési problémák esetén a tüneteken a legtöbb esetben enyhíteni lehet.

Nincs. A tréning eljárás biztonságos. Kezdetben a tünetek átmeneti rosszabbodása lehetséges, azonban ez minden más kezelés esetén így van.

Igen. Ebben az esetben a kezelőorvos írásos beleegyezése szükséges.