Nyilván ez volt a szarkazmus része, de az egyik kedvenc mondásom a témában.
No de nézzük: Vajon annyira egészséges-e az állati eredetű tej- és tejtermékek fogyasztása?
A tej- és tejtermék-fogyasztást egyes helyeken a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás egyik alapelemének tekintik és „A tej élet, erő, egészség” szlogennel hirdették sok éven/évtizeden át. Ugyanakkor jelentős mennyiségű kutatás, vizsgálat, és tanulmány született melyben humán egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.
A laktózérzékenység az egyik legismertebb kockázati tényező. A laktóz a tejben megtalálható összetett cukor, melyet tejcukornak is hívnak.
(A laktózmentes termék amúgy nem egyenlő tejmentessel.
Ellenben minden tejmentes termék laktózmentes is.)
Laktáz enzim hiányában az elfogyasztott tej laktóz tartalma a bélcsatornában marad, és erős a vizet vonzó képessége, emiatt a béltartalom a vizet magához vonzza és erőteljes, nagy görcsökkel, szelekkel társuló vizes hasmenés jelentkezik. Ez igen jelentős stressz tényező a szervezet számára és a kialakult állapotot fokozhatja.
A tej és a tejtermékek fogyasztása növeli az IGF-1, azaz inzulinszerű növekedési faktor szintet a szervezetben. Az IGF-1 bizonyos szintig nagyon szükséges, főleg gyermekkorban, ugyanis szerepet játszik a növekedésben, az izmok fejlődésében és regenerálódásában, kulcsfontosságú a sejtek növekedésében és a sejtek elhalásának megakadályozásában. Lassítja az öregedést és fokozza a csontépítő sejtek aktivitását.
A tehéntejben lévő és az emberi IGF azonosak. Mivel az IGF nagy részét nem emészti meg a szervezet, így az átjut a bélfalon és megemeli az emberi testben az IGF szintet. Aki rendszeresen fogyaszt tejet és tejterméket, annak 10-30%-os IGF emelkedést okozhat.
Fentieket figyelembe véve mit gondolsz, érdemes tejet fogyasztani vagy elhagyható?